Traject bij de paarden voor ouders van kinderen met AD(H)D

Lastige kinderen, heb jij even geluk! Berthold Gunster

 

En zo is het maar net. Onze kinderen spiegelen wat wij zelf nog te onderzoeken en verwerken hebben. Veel programma’s richten zich op cognitieve gedragsverandering en executieve vaardigheden van het kind. Maar eigenlijk gebeurt er al iets in het lichaam voordat het hoofd hier überhaupt rationeel een beslissing over kan nemen. Daarom hebben afspraken en regels meestal geen langdurig effect of werken op de lange termijn demotiverend.

 

‘Ik wil gewoon rust en niet elke dag de strijd aan hoeven gaan’

 

Hoe vaak heb ik dit niet zelf als ouder gezegd, en met mij zoveel andere ouders. Kinderen (en volwassenen) met ADD zijn juist heel gevoelig en reageren – onbewust – op – onbewuste – prikkels van de ouders. En – onbewust – reageren wij als ouder weer vanuit ons eigen onvermogen of oude pijn op hen. Tot een aaneenschakeling van reacties zorgt voor onbegrip en strijd, waar iedereen juist verlangt naar rust en liefdevolle aanwezigheid.

 

Door als ouder zelf aan de slag te gaan met je eigen thema’s, triggers en coping mechanismen, kun je vanuit verantwoordelijk, compassievol en liefdevol ouderschap jouw kind voorleven en ondersteunen. Want kun je zelf goed emoties reguleren, dan zal jouw kind je hierin volgen. Niet de makkelijkste weg, maar wel een met waardevolle inzichten en vaak duurzaam resultaat.

 

De rol van het paard
Paarden reageren al ver voor er woorden zijn. Ze kennen geen labels voor druk of juist dromerig gedrag. Ze kennen alleen veilig of niet-veilig. Ze zijn meester in het verbeelden van onze innerlijk wereld en daar waar we zelf uit voortkomen.

 

Ze voelen als geen ander waar bij jou als ouder ‘het alarm’ op afgaat (en wat je kind spiegelt). Het paard heeft hier geen oordeel over, maar helpt jou om dit bij jezelf te onderzoeken en deze spanning los te laten. Want dit doen paarden met en voor elkaar in een gezonde kudde.


Durf jij het paard op de plek van jouw kind neer te zetten en aan te kijken wat er werkelijk speelt in jou?

 

Traject
Op basis van het gedachtengoed van Gabor Maté – Het verstrooide brein*, heb ik in combinatie met systemisch en energetisch werk, een traject opgezet met en bij de paarden. Dit traject wil ik graag met ouders (van kinderen) met ADD verder onderzoeken en bied dit daarom tijdelijk aan tegen gereduceerd tarief.

 

Het traject duurt 6 – 8 weken en bestaat uit 5 sessies van 1,5 uur, waarbij

  • elke ouder individueel deelneemt aan ten minste één 1:1 sessie
  • beiden ouders gezamenlijk deelnemen aan een sessie, in overleg met representanten
  • de ouders en het kind gezamenlijk deelnemen aan een sessie

*Het verstrooide brein van Gabor Maté is verkrijgbaar als boek, e-boek en luisterboek en kan ik van harte aanbevelen.

 

Het traject kan gevolgd worden naast de behandeling bij een arts, therapeut of coach. Voorwaarde is dat de cliënt zelf geen medicatie of drugs gebruikt omdat het paard daardoor minder goed contact kan maken.

 

Mijn rol als begeleider
Naast ervaringsdeskundige als moeder met (dochter met) ADD, begeleid ik samen met de kudde mensen die via systemisch werk gevoelens of patronen willen onderzoeken.

 

Vanuit mijn eigen ervaring gaf het label ADD in eerste instantie verlichting, vanuit school wat ruimte om verder te onderzoeken en vanuit mijn sociale omgeving wat meer begrip. Toch bleef het wringen.

 

Hulpinstanties bieden vaak ondersteuning op cognitief niveau om met AD(H)D om te gaan. Maar AD(H)D is naar mijn inzicht al een coping mechanisme op zich.  En bovendien een behoorlijk vermoeiende. Nog meer zaken waar ik rekening mee moest houden maakten het uiteindelijk nog ingewikkelder en zorgden bovendien voor een laag zelfbeeld omdat het nooit ‘goed genoeg’ was, hoe hard ik ook werkte.

 

Na het lezen van Het verstrooide brein van Gabor Maté en De polyvagaaltheorie van Stephen Porges, viel bij mij het kwartje. En ook welke rol de paarden hierin spelen, bij mijzelf maar ook bij anderen. Een te kostbaar inzicht om niet te delen. Kom het zelf ervaren, wees welkom in de kudde!